Lehti2023Työelämä

S/S Borelta matkailualan ammattilaiseksi

Aurajoen alajuoksulle ankkuroitu Laivahostel S/S Bore tarjoaa uudenlaisen oppimisympäristön niin hotelli-, ravintola- ja matkailualalle kuin myös teknisen puolen aloille sekä puhtauspalvelualan opiskelijoille. Oppimisympäristönä laiva on ainutlaatuinen ja tuo hienosti esiin turkulaista ammattiosaamista merellisessä ympäristössä ‒ uutta osaamista vanhaa kunnioittaen.

Kello on kuusi aamulla, kun Boren keittiössä kuuluu jo iloisia hyvän huomenen toivotuksia. Opiskelijoita saapuu aamuvuoroon aamiaista valmistamaan.

Matkailualan perustutkinnon opintoihin kuuluu Turun ammatti-instituutissa kaikilla matkailualan opiskelijoilla 3‒7 viikkoa asiakaspalvelutyön oppimista Borella. Lisäksi matkailualan opiskelijoita on laivalla henkilökohtaisten oppimispolkujen myötä ympäri vuoden erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä.

Ensimmäisen vuoden matkailualan opiskelijat oppivat matkailualan asiakaspalvelua ja majoituspalveluja hostelli Boren aamiaisilla, kerrossiivouksessa ja vastaanotossa. Opiskelijat oppivat kunnostamaan ja huoltamaan hostellin majoitus- ja asiakastiloja. He oppivat tekemään varausjärjestelyjä, vastaanottamaan ja majoittamaan asiakkaita, valmistamaan aamiaisia ja laittamaan niitä tarjolle sekä laskuttamaan asiakkaita.

Oikeita töitä oikeiden asiakkaiden parissa

Jakson aikana opiskelijoita ohjaavat opettajat sekä Boren työntekijät. Lehtori ja tiimivastaava Tarja Aaltonen pitää näitä Boren käytännön jaksoja tärkeinä oppilaitoksessa annettavan opetuksen rikastuttajina.

‒ Moni opiskelija on iloinen tästä mahdollisuudesta oppia alaa käytännössä, omassa ohjatussa oppimisympäristössä, oikeissa työtehtävissä ja oikeiden asiakkaiden kanssa ennen ensimmäisiä työelämäjaksoja, Aaltonen kertoo.

Lehtori Pia Ruoho on ohjannut opiskelijaryhmiä Borella monena vuonna.

‒ Kun viettää useamman viikon opiskelijoiden kanssa Borella, oppii tuntemaan opiskelijat paremmin kuin luokassa tapahtuvissa oppimistilanteissa. Yhdessä töitä tehdessä tullaan tutuiksi puolin ja toisin, mikä helpottaa jatkossa opintojen henkilökohtaistamista ja opiskelijan ohjaamista, Ruoho toteaa.

Tutkinnon osien oppimistavoitteiden lisäksi Borella opitaan paljon arvokkaita työelämätaitoja turvallisessa ympäristössä.

‒ Opiskelijat oppivat työyhteisön jäsenenä toimimista, työelämän pelisääntöjä, eri työskentelytapoja ja toimimaan nopeasti vaihtuvissa tilanteissa, Ruoho jatkaa.

Borella opiskelijat saavat ensikosketuksen alan kansainvälisyyteen toimiessaan kansainvälisten asiakkaiden kanssa. Lisäksi matkailualan opiskelijat toteuttavat usein TAIn kansainvälisille vieraille englanninkielisiä opastuksia ja Boren esittelykierroksia.

Tervetuloa Suomen parhaaseen hostelliin!

Hostelli Bore on valittu kahtena vuotena Suomen parhaaksi hostelliksi. Valinnan perusteluissa nousi esille iloinen ja hyvä asiakaspalvelu, jonka tuottamisessa henkilökunnan lisäksi ovat mukana opiskelijat.

‒ Meillä oppimassa ja työelämäjaksoilla olevista opiskelijoista olemme saaneet rekrytoitua osaavia, hyviä työntekijöitä sekä kesätöihin että pidemmäksikin aikaa, kertoo hostellipäällikkö Sari Murtomäki-Eskelinen.

‒ Tervetuloa Borelle, kokoustilat löytyvät täältä, toivottaa iloinen Jimi Hikman kokousasiakkaille Boren vastaanotossa.

Jimi on toisen vuoden matkailualan opiskelija ja suorittaa Borella kokouspalveluiden tutkinnon osan. Hän valmistelee kokoustilat asiakkaiden tilausten ja toiveiden mukaisesti. Jimi auttaa asiakkaita kokoustekniikassa, hoitaa kokoustarjoiluja ja kokousten aikaisen asiakaspalvelun sekä kirjaa myynnin laskulle.

Koska Jimi on ollut ensimmäisenä vuonna majoituspalvelujen jaksolla Borella, on hän varsinainen moniosaaja. Reipas asiakaspalvelija vaihtaa sujuvasti työtehtävästä toiseen ja omien tehtäviensä ohella auttaa myös muiden osastojen työtehtävissä. Lisäksi hän toimii tutorina ensimmäisen vuoden opiskelijoille, kun nämä tulevat perehtymään ensimmäistä kertaa Borelle.

Työympäristö huokuu historiaa

Jimin mielestä parasta Borella ovat henkilöstö ja muut opiskelijat sekä laivan tunnelma.

‒ Bore on työympäristönä ainutlaatuinen, täällä on vähän kuin risteilytunnelma, vaikka ollaan laiturissa kiinni. Laivan historia huokuu tiloissa ja näkyy myös meillä palveluissa, kuten esimerkiksi matkailualan opiskelijoiden pitämissä opastuksissa, kuvailee Jimi.

Osalle opiskelijoita jakso Borella on ensimmäinen kosketus työelämään ja majoitusalan erilaisiin työtehtäviin. Käytännön tehtävissä opiskelija voi peilata omia vahvuuksiaan työntekijänä ja saa motivaatiota oppia lisää alalla tarvittavia taitoja.

TEKSTI JA KUVAT Tarja Aaltonen