Lehti2023Tutkinnot

Kaksoistutkinto lukiohuuman varjossa

Tiedätkö sinä tai kenties ystäväsi, mitä kaksoistutkinto tarkoittaa? Todella monelle se on vielä arvuuttelun alla. Näin lyhyesti; kaksoistutkinto valmistaa nuorelle mahdollisuuden hakeutua mihin tahansa korkea-asteen koulutukseen, ja käteen jää ammattikoulusta myös ammatti.

Tiedonpuutteen takia nuorten jatko-opiskeluvaihtoehdot voivat tuntua suppeilta. Helmi- maaliskuu voi olla monelle nuorelle jännittävää ja jopa ahdistavaa aikaa. Heikommin pärjänneet patistetaan ammatillisiin oppilaitoksiin ja kympin oppilaat lukioihin. Täytyy ottaa huomioon myös ne, jotka haluavat monipuolisemman opiskelutarjonnan.

Itselleni ajatus lukion suorittamisesta tuntui raskaalta ja turhauttavalta. En kuitenkaan halunnut pelkästään ammatilliseen koulutukseen, koska ylioppilaslakki on aina ollut haaveenani.

Jatko-opintomahdollisuuksia pohtiessamme yläkoulussa, ei kahden tutkinnon suorittaminen ollut ensimmäisiä vaihtoehtoja, joista puhuttiin. Tosin kaksoistutkinto on paikoin vielä vieras asia jatko-opintoihin ohjattaessa. Rohkenin kuitenkin hakea yhteishaussa kaksoistutkintoa opiskelemaan enkä ole hetkeäkään katunut.

Vaikka moni päivä on tuntunut raskaalta, ja luovuttaminen on välillä tuntunut helpommalta vaihtoehdolta, olen silti ystävien ja opettajien tuen avulla jatkanut sinnikkäästi. Koulullamme Juhannuskukkulalla kaksoistutkinnon suorittamisesta on onneksi tehty helppoa, koska lukiotunnit käydään omalla koulutalolla, eikä turhia siirtymisiä ole.

Mikäli aikoo ylioppilaskirjoituksiin osallistua, tarvitsee Turun iltalukiossa suorittaa joitain lisäkursseja kirjoitettavien aineiden täyttymiseksi. Opinnot on jaettu siten, että kaksi päivää viikosta on lukio-opintoja, ja loput kolme ammatillisia.

Yleisaineita (äidinkieli, matematiikka ja kielet) ei kaksoistutkintolaisen tarvitse ammatillisen puolella enää suorittaa, koska ne täyttyvät lukio-opintojen edetessä. Ammatillisista aineista ei yleensä jää tehtäviä kotiin tehtäväksi, joten kaiken kotona käytetyn ajan opiskeluun voi jättää lukio-opinnoille.

Minulle annettiin kaksoistutkinnosta sellainen kuva, että se olisi jotenkin ylitsepääsemätöntä. Tämä ei laisinkaan pidä paikkaansa. Vaikka kahden tutkinnon suorittaminen onkin aikaa vievää, ei se silti ole lainkaan mahdotonta. Tällaisen opiskelumäärän vastaanottaminen vaatii tietynlaista itsekuria ja tahtoa. Oikean ajattelutavan omaamisella pystyy suorittamaan ihmeitä.

Kirjoittaja on media-alan opiskelija.

TEKSTI Dina Antonios

KUVA Sanni Siltala