Lehti2023Työelämä

Huoltomies haluaa olla hyvä pomo

Hermanni Larke, huoltomies
Huoltomies Hermanni Larke

Hermanni Larke aloitti kiinteistöpalveluiden erikoisammattitutkinnon suorittamisen ensimmäisten joukossa.

Hermanni Larke on aloittanut työpäivänsä aamuseitsemältä. Hän on selvittänyt päivän työt ja jakanut ne kollegoilleen, jotka hajautuvat kiinteistöhuollon tehtäviin ympäri kanta-Saloa.

Hermanni Larke, huoltomies
Huoltomies Hermanni Larke

Myös Larke lähtee aamupäivän kierrokselle puhdistamaan taloyhtiöiden pihoja. Sen jälkeen luvassa on tarjouslaskentaa potentiaaliselle asiakkaalle. Päivän päätteeksi on vielä työnhakijan haastattelu.

–Tässä työssä ei ole kahta samanlaista päivää eikä vaaraa töiden loppumisesta. Koen oppivani koko ajan uutta, Larke sanoo.

Larke työskentelee salolaisessa kiinteistöhuoltoalan yrityksessä ja opiskelee oppisopimuksella Turun ammatti-instituutissa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkintoa. Hän on kokenut työn ja opiskeluiden yhdistämisen joustavaksi, sillä lähiopetusta on vain kerran kuukaudessa, ja silloinkin voi tarvittaessa osallistua Teamsin välityksellä.

–Ajankäyttöä ja yhteensovittamista helpottaa, että olen aidosti kiinnostunut asioista, joita opiskelen. Saan opinnoista eväitä esihenkilönä toimimiseen ja osaamisen kasvaessa pystyn ottamaan lisää vastuuta oman pomoni työtaakasta.

Larke opiskeli peruskoulun jälkeen LVI-asentajaksi ja perusti kiinteistöhuoltoyrityksen yhdessä veljensä kanssa. Yrittäjyyden ohella hän suoritti TAIssa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon.

–Halusimme veljeni kanssa satsata koulutukseen ja osaamiseen. Se oli myyntivaltti, kun myimme palveluja. Saatoimme osoittaa, että olemme perehtyneet alaan ja tutkinnot ovat kunnossa.

Veljekset toimivat yrittäjinä kymmenen vuotta kunnes myivät firmansa vuonna 2021. Larke jäi yritykseen palvelupäälliköksi ja työskentelee edelleen myös kentällä.

–Koen itseni ennen kaikkea huoltomieheksi ja haluan johtaa esimerkillä. Se tarkoittaa sitä, että olen luomassa lunta ja avaamassa viemäreitä kuten työkaverinikin.

Larke toivoo, että alan erikoisammattiopintoihin suuntaisi asiakaspalveluhenkisiä ongelmanratkaisijoita, jotka ovat oma-aloitteisia ja haluavat tehdä töitä käsillään.

–Alalla on pulaa tekijöistä eikä työllistyminen ole ongelma, jos oma motivaatio on kunnossa. Rekrytoinneissa lähden siitä, että annan mahdollisuuden, jos vain tekijältä löytyy oikea asenne.

Kiinteistöhuoltoalalta puuttuu Auri Kanasen kaltainen sometähti, joka avaa yleisölle työn monipuolisuutta ja haastaa ennakkoluuloja. Kananen on tunnettu TikTok-videoistaan, joissa hän siivoaa ihmisten kaoottisia koteja.

–Some-sisällöstä ei ole pulaa meidän alalla. Tukkeutuneesta wc-pöntöstä olen kaivanut kaikkea mahdollista vaipoista säilyketölkin kanteen. Olen jumittanut katon rajassa, kun nosturista loppui akku ja lukinnut itseni syyssateella ulos katolle. Olisivat somessa ihan viraaliainesta, Larke naurahtaa.

KUKA?

Hermanni Larke, 32

Asuu Salossa

Työskentelee palvelupäällikkönä salolaisessa Kailep Oy:ssä

Opiskelee puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkintoa

Lataa akut kuntosalilla ja lenkkipolulla

TEKSTI Lilli Jokela-Vaheristo

KUVA Lilli Jokela-Vaheristo