Lehti2023Yhteistyö

TAI ja floristiikan helmi yhteistyössä

Aivan Turun keskustan läheisyydessä sijaitsee eräs turkulaisen floristiikan helmi. Yhtäjaksoisesti vuodesta 1948 toiminut kukkakauppa Tähkä on ehtinyt seniori-ikään toimintavuosissa, mutta sitä ei huomaa iloisen pirteästä ja energisestä ilmapiiristä kaupan sisällä.

Kohta viiden vuoden ajan liikettä pyörittänyt omistaja Jutta Toivonen tiesi manttelin periessään, että historia tuo mukanaan niin vaatimuksia kuin odotuksiakin. Perinteisistä tiloistaan Aninkaistenkadulta siirtymään joutunut liike sai pidettyä toiminnan saman korttelin sisällä, kun tilat löytyivät Yliopistonkadulta. Uusi tila huokuu värejä ja tuoksuja houkutellen myös vähempään kukkaloistoon tottunutta ohikulkijaa ainakin vilkaisemaan ikkunasta sisään.

Sisällä on käynnissä täysi hyörinä ja puheensorina. Omistajan ohella kukkien kanssa askartelevat Inga Sokka sekä Petra Portaala, jonka asetelmat nähdään akustiikkalevyissä TAITOnews lehden sivuilla. Työ ei lopu tiukimmillakaan hetkillä, koronan varjossakin väki kaipasi väriä elämään.

Floristin ammatti on kukkien ja asiakaspalvelun ohella myös voimakkaasti asiakkaan tilanteissa elämistä. Kun kukkia toimitetaan kaikkiin elämän hetkiin, niin surun kuin ilonkin keskellä, on tunteiden meri välillä hurja. Näiden kokemusten läpikäyminen tuo mukanaan luottamusta ja luo lisää asiakaskontakteja, kun sana leviää.

Kanta-asiakkaita Tähkälle on vuosikymmenien varrella kertynyt lukuisia. Silti suoraan kadulta sisään kävelevät asiakkaat ovat vain pieni osa kukkakaupan asiakaskuntaa, nykyaikana kun kukkia saa kotiovelle myös erilaisten kuljetuspalveluiden kautta.

Pitkään Turun kaupungille kukkia toimittanut yritys on ottanut mieluusti vastaan myös yhteistyöt TAIn kanssa. Projekteja on ollut laidasta laitaan vuosien myötä. On tehty pöytäasetelmia tarjoilijoille sekä poikkitaiteellista valokuvausprojektia mediapuolen kanssa.

Tämänkertainen yhteistyö akustiikkalevyjen kohdalla on seurausta aiemmista yhteyksistä, ja se on hyödyttänyt molempia osapuolia. Eikä ihmekään, sillä luontuuhan kukkaloisto upeasti niin media-alan kuin hius- ja kauneudenhoitoalankin yhteistyökumppaniksi.

Uudet ajat puhaltavat uutta henkeä myös vanhoihin perinteisiin, ja näin on käynyt Tähkässäkin. Toivonen on rohkeasti lähtenyt kokeilemaan uutta tapaa näkyä, jonka myötä on tehty Instagram-livejäkin. Vuoden floristiksi 2021 valittu Toivonen, kumppaniensa säestyksellä, on onnistunut erinomaisesti luomaan kauppaan olohuonemaisen tunnelman. Sisään on helppo pujahtaa nauttimaan tunnelmasta, väreistä ja tuoksuista.

Ulos lähtiessä itse kullekin on saattanut tarttua matkaan iloisen mielen lisäksi myös kukka jos toinenkin.

TEKSTI Joni Salo-oja
ARTIKKELIKUVA Niko Virolainen