
‒ Upean kuvan toisinto,
Siitä se ajatus lähti
kertoo media-alan opiskelija Irina Jortikka, jonka taiteellinen ajatus nähdään toteutuneena tämän lehden kannessa.
Uskomattoman puhutteleva kuva internetin kätköissä, tarkka silmä ja hyvä ote ohjelmistoista toivat lopulta Irinalle TAITOnews-lehden kansikilpailun ykkössijan.
Irina on koulu-uransa aikana paljastunut oivaksi taitelijaksi niin grafiikassa kuin kuvaamisessakin. Taidot ovat TAIssa opiskellessa entisestään kehittyneet ja oma näkemys on saanut lisää virtaa.
Media-alan luovasta ilmapiiristä kertoo paljon se, että Irinan vieruskaveri Laura Puurila selvisi kansikilpailun top3:een.
Kansikuvakuvakilpailun kärkikolmikossa on myös Eleriin Poikonen, jonka kaunis kuva nähdään julisteena tämän lehden keskiaukeamalla sekä markkinointimateriaaleissa.
Ivanogoodin alkuperäinen kuva Pixabayssa puhuttelee niin värimaailmallaan kuin intensiteetillään. Voimakkaat värit naisen kasvoilla, ilmeikkäät silmät ja loistava rajaus tekevät kuvasta sellaisen, jota jää helposti katsomaan pidemmäksikin aikaa.
Irina mukaili alkuperäistä kuvaa kilpailutuotoksessaan juuri näistä syistä, samalla sitoutuen toteuttamaan oman versionsa kuvasta. Lopulliseen kuvaan on kuitenkin vielä pitkä matka. Onneksi apu löytyy läheltä.
Yhteisön voima
Kun kilpailun ykkössija oli varmistunut, oli aika alkaa työstää lopullista TAITOnews-kantta. Ennen kuvausprojektin aloittamista harjoiteltiin meikkauksen ja valokuvaamisen saloja yhdessä opettajien kanssa. Luokkakaverit Miika Niskanen ja Niko Virolainen ottivat vastuulleen taittamisen ja toimivat kuvauksessa avustajina. Allekirjoittanut lupasi toimittaa lehteen tämän tekstin, ja lopun tuotannon mahdollisti upea TAIn yhteisö.
Vaikka alkuperäinen kuva toimikin hyvin kansikuvakilpailussa, ei alkuperäinen ajatus aina auta maaliin asti. Oli siis kuvattava oma versio ja tämän aikaansaamiseksi tarvittiin lisää ihmisiä tuotantoon. TAIn hiusalalta saapui avuksi Maira Ferreras De Mäki, joka nähdään mallina lopullisessa kuvassa.
Mekko, joka mallilla on kuvassa päällään, on Inseamin kuvauksiin toimittama vintage-mekko. Inseamin omistaja Emma Suomalainen valmistui itse aikoinaan TAIsta ja valmistaa maailmalle nyt omia visioitaan ammatikseen. Yrittäjyyden puolesta voimakkaasti kantaa ottava Emma tulee tutummaksi TAITOnews-monimediajulkaisussa kuultavassa podcastissa.
Mairan meikkauksesta ja maskeerauksesta vastasi TAIn kosmetologiopiskelija Oona Valve. Lopputulos teki kunniaa mallille ja toi esille juuri niitä piirteitä, joita kuvaan haluttiinkin.
Meikin jälkeen Maira asteli kameran eteen, ja useiden poseerausten jälkeen muistikortilla oli tallessa useita upean kuvan siemeniä. Mairan mukaan kuvaus onnistui hienosti ja toi tunteen siitä, että jatkossakin voisi mallina toimia. Myös Mairan ajatuksia kuullaan podcastissa hänen äidinkielellään espanjaksi.
Muokkausvaiheen salat julki
Kuvausvaihe on tärkeä, mutta ei kuitenkaan valokuvan lopullinen muoto. Kamerasta kuvan tie käy tietokoneelle, jonka avulla taitavat kädet kera taiteellisuuden tuovat esiin kaivatun lopputuloksen. Ensin täytyy onnistua ottamaan hyvä kuva, jota sen jälkeen muokataan oikeaan suuntaan kevyin siirroin, rikkomatta alkuperäisen kuvan tunnelmaa.
‒ Ei -piip-, mä oon kuvanmuokkaaja, huudahtaa Irina huomatessaan, mitä saa aikaan Photoshopilla. Helposti pientä ahdistusta ihmisissä aiheuttava muokkausohjelma on tämän tekijäporukan käsissä oiva työkalu parhaan mahdollisen kuvan esiin saamiseksi.
Tarkoitus on, ei enempää eikä vähempää, kuin tuoda esiin mallin parhaat puolet ja se johtoajatus, jolla projektiin alun perin lähdettiin. Maskin ja värivalintojen lisäksi on tärkeää löytää kuvien joukosta se itseä puhuttava kuva, jota voi lähteä työstämään.
Piirto piirrolta
Irinan lisäksi kuvia taittoa varten tuottivat media-alan opettajien opastuksella myös lukuisat muut opiskelijat, joiden erilainen tapa nähdä kuvat ja niiden potentiaali varmistavat erilaiset versiot, vaikka aivan samasta lähtökohdasta matka alkoikin. Kuva on kuitenkin yksittäisen ihmisen oma tuotos hetkestä, ja se on aina henkilökohtainen.
Vaikka Irinan kuva voittikin kilpailun TAITOnewsin kannesta, lopullisen kuvanmuokkauksen suoritti toinen lehden taittajista. Nikon taidot Photoshopin kanssa nostivat esiin alkuperäisen idean erinomaisesti. Oli etuoikeus seurata vierestä kuvanmuokkausta alusta loppuun. Vaihe vaiheelta ja piirto piirrolta alkoi viereisellä näytöllä hahmottumaan lopullinen tuote. On myönnettävä, että lopullinen kansikuva sai kirjoittajassakin aikaan kirosanoin säestetyn hyväksynnän.
Kuvat ja muut mediatuotteet, jotka ovat osa arkipäiväämme, eivät ilmesty valmiina näytöille tai verkkokalvoille. Tällaiset projektit eivät ole pelkästään yhden alan ihmisen aikaansaannos. Usein ympärille tarvitaan monen alan taitajia, jotta lopullinen tuotos todella on se, joka alun perin sykähdytti idean saajaa. Kaivattiin niin kuvaajia, taittajia kuin meikkaajia ja vaatettajiakin.
Ja tästä alkaa kuvan sekä lehden matka. Lapsi on maailmalla ja loppu on kiinni lukijasta.
Lehden kantta varten otetuista kuvista tehtiin useampia versioita, joista ohessa Nikon kuva. TAIn logo muokattuna suoraan mallin kasvoille muodostaa niin voimakkaan kokonaisuuden, ettei sitä voinut jättää leikkuupöydälle.
Emma Suomalaisen ompelimossa huokuu lämpö ja ajan patina
Heti ensihetkestä, kun astuu sisään ompelimo Inseamiin, tuntuu pienessä liikkeessä lämpö ja huokuu ajan patina. Tässä tilassa on toiminut useita eri liikkeitä vuosien varrella. Vuodesta 1928 asti aivan Kauppatorin laitamilla sijaitseva punaväritteinen kivitalo on emännöinyt monia käsityöläisliikkeitä, ja elokuussa 2022 osoitteessa Yliopistonkatu 11 aloitti toimintansa myös Emma Suomalainen.
Ompelimo Inseamin omistaja on omien sanojensa mukaan jokapaikanhöylä. Ennen ompelijan ammattia Emma opiskeli muun muassa it-alaa ja pelialaa.
Ompelu sen sijaan periytyi äidinmaidossa. Kotona ommeltiin ahkerasti, äiti etunenässä, mutta Emman omien mielenkiintojen myötä myös hänen käsissään on nähty neula ja lankaa jo kauan ennen ammattiin valmistumista. Etenkin omien asujen tekeminen on ollut aina osa elämää.
Lähtölaukaus yksityisyrittäjyyteen ei myöskään tullut itsestään. Emman suvusta ei juurikaan yrittäjiä löytynyt, vaan ajatus syntyi koulun myötä. TAIn oma yrittäjyyskurssi sekä ammattikorkean puolella saadut yrittäjyysopinnot antoivat kipinän, joka lopulta oli helppo puhaltaa liekiksi.
Emma kertoo, että yrittäjyydestä jää helposti kuva, että se on pelottavaa ja koko elämän vievää. Mielikuvan hän toivoo saavansa muutettua omalla esimerkillään. Kiirettä yrittäjyys kyllä tarjoaa, mutta myös vapauden päättää omista asioistaan.
Suomalainen käsityöläisperinne on monesti ehditty lähes kirkossa kuuluttaa menneiden talvien lumien joukkoon. Sitä ei uskoisi, kun Inseamin tiloissa istahtaa hetkeksi alas. Yhä on tarvetta vaatteiden muokkaamiselle, korjaamiselle ja muulle ompelutoiminnalle. Emman liikkeessä on myös näkyvästi esillä käytettyjä vintage-vaatteita. Sellainen nähdään myös tämän lehden kansikuvan mallilla yllä.
Inseamin vaatetelineissä tullaan myös näkemään omistajan omia luomuksia, kunhan alkukiireistä on päästy. Pieni arkivaatemallisto ja siihen liittyvät lisävarusteet ovat suunnitelmissa keväällä 2023.
Turkua Emma kehuu yrittäjälle erinomaiseksi kaupungiksi. Sopivan pieni ja tarpeeksi iso on määritelmä, jolla hän itse kaupunkia kuvailee. Liikkeessä tämä näkyy ajoittain kovanakin kiireenä ja toisinaan hiljaisina hetkinä, jolloin voi nauttia kupin kahvia viereisessä liikkeessä toimivan vanhan koulukaverin kanssa.
Vaatetelineessä siististi odottava korjattavien ja muokattavien vaatteiden määrä kertoo siitä, että käsityöperinne elää vahvana, uusien yrittäjien käsissä.
Kirjoittaja on media-alan opiskelija.
TEKSTI Joni Salo-oja
KUVA Miika Niskanen
Kansikuvan malli Maira Ferreras De Mäki haastattelussa.
Behind the scenes video kansikuvan kuvauspäivästä.