Monesti kuulee niin koulu- kuin työelämässä että ihan vapaa-ajallakin, etteivät naiset osaisi tehdä niin sanottuja miesten töitä, ja että naisten paikka olisi keittiössä. Tällaiset kommentit eivät kuulu tälle vuosituhannelle. Pointtini ei ole verrata sitä, kuka osaa parhaiten, vaan että onnistutaan yhdessä tekemällä.
Hain alun perin lukioon, koska halusin tuolloin journalistiksi. Tulin kuitenkin jo kuukauden jälkeen siihen tulokseen, että haluan konkreettisesti päästä tekemään jotain. Vaikka olen aina ollut hyvä koulussa, ei se kuitenkaan määritä minua ihmisenä.
En itse ole kokenut syrjintää autoalalla, vaikka kokemusta löytyykin vain oman mopon rassailusta.
Peltolan koulutalon opinto-ohjaaja Vesa Valkonen otti minut ilomielin vastaan uutena oppilaana autoalalle ja sai myös ympäripuhuttua minut kaksoistutkintoon, vaikka olin ensin kovin sitä vastaan. Lukio oli kai väsyttänyt niin pahasti, että ajattelin etten jaksaisi samaa rumbaa uudestaan.
Hyvä meno autoalalla
Moni epävarmempi kaveri kokee helposti, ettei uskalla hakea tekniselle alalle esimerkiksi osaamattomuuden vuoksi. Miksi näin on?
Jo peruskoulussa opitaan, että esimerkiksi ryhmätöissä saattaa joutua tekemään töitä ihan kenen kanssa vain, oli kyseessä sitten tyttö- tai poikaporukka. Oman kokemuksenikin perusteella voin sanoa, että kaikilla oli jossain pisteessä hankaluuksia. Joku saattoi olla luokan paras liikunnassa, kun taas toinen ei osannut alkuunkaan, vaikka kuinka yritti. Siitä huolimatta muita tsempattiin ja autettiin, ja saman tulisi päteä myös ammattikoulussa.
En itse ole kokenut syrjintää autoalalla, vaikka kokemusta löytyykin vain oman mopon rassailusta. Totta kai aina silloin tällöin joku kommentoi, mutta tätä tapahtuu varmasti jokaiselle. Pääasia, että meno on hyvä siitä huolimatta.
Myös omalla käytöksellään voi vaikuttaa siihen, miten muut kohtelevat, kuten ottamalla kaikki huomioon ja kohtelemalla muita mukavasti. Ja vaikka joku vähän päätään aukoisikin työpaikalla, olen itse tavannut sanoa suoraan, että jos ei parempaa sanottavaa löydy, kannattaa olla hiljaa.
Jokainen on joskus ollut lähtöpisteessä, jossa uudet asiat joutuu opettelemaan alusta asti jopa useamman kerran ennen kuin kunnolla oppii. Vinkkinä jokaiselle, joka joskus joutuu kiusatuksi: kannattaa kääntyä opettajan puoleen, sillä kenenkään ei tulisi kokea syrjintää.
Kaksoistutkinto toimii
En siis alun perin meinannut edes ottaa kaksoistutkintoa opintojeni ohelle. Tunnit ovat olleet rennompia kuin virallisessa lukiossa. Hommat pyritään hoitamaan tunneilla, ja varsinaisia kotiläksyjä jää usein hyvin vähän.
Opettajat ovat mukavia ja ymmärtäväisiä. Jos joissain aineissa tai kirjan alueissa tulee takapakkia, sekin pyritään korjaamaan opiskelijalle sopivin keinoin. Huomautan kuitenkin, ettei kaksoistutkinto ole oikea valinta, jos tunneilla aikoo olla tekemättä mitään.
Kenelle autoala on oikea paikka? Autoala ei vaadi aiempaa kokemusta, siitä on plussaa opinnoissa, mutta ilmankin pärjää. Itse olen kokenut, että ainoana vaatimuksena on aito kiinnostus alaa kohtaan. Kuka tahansa, joka on vähänkään kiinnostunut autoista tai pienkoneista, voi hakea autoalalle ja erikoistua juuri siihen, mikä itseä vetää puoleensa.
TEKSTI: Anne Pölönen
KUVA: Mervi Vesalainen