Työskentelin levyseppähitsaajana, kun aloin harkita alanvaihtoa. Kokonaan uudelle alalle siirtyminen on kuitenkin haastavaa ilman tarvittavaa koulutusta.
Vaikka pääsisikin haluamalleen alalle, koulutuksen puute näkyy usein palkassa. Palkan määrittää työehtosopimus. Oman alani TES:n mukaan henkilö, jolla ei ole tarvittavaa koulutusta, saa heikompaa palkkaa kuin koulutettu henkilö. Tämä muuttuu usein kahden vuoden työssäolon jälkeen. Tästä syystä aikuisopiskelijan on fiksua käydä vuoden kestävä oppisopimuskoulutus, josta saa tutkinnon alalle.
Pienen googlettelun jälkeen eteeni tuli ilmoitus maarakennuskoneenkuljettajan tutkinnosta. Maarakentaminen ja koneiden kanssa toimiminen on kiinnostanut minua aina, ja päätin hakea koulutukseen.
Työnantaja kouluttaa
Koulutus alkoi syyskuussa 2020 lähiopetuksena TAIn Peltolan koulutalolla ns. aikuisten linjalla. Harjoittelin kaivinkoneen käyttöä koulussa lähes päivittäin kolmen kuukauden ajan. Kun huomasin hallitsevani koneenkäyttöä kohtalaisesti, päätin vaihtaa opiskeluni oppisopimukseksi.
Kerrytän opintojeni ohella itselleni tärkeää työkokemusta ja ammattitaitoa.
Oppisopimus on työssä tapahtuvaa koulutusta, jossa työnantaja kouluttaa työntekijän. Oppisopimuksen ajaksi solmitaan määräaikainen työsopimus, joka usein vaihdetaan vakituiseksi työsuhteeksi oppisopimusjakson päätyttyä – riippuen tietenkin siitä, millaisen kuvan olet itsestäsi työntekijänä työpaikalla antanut.
Oppisopimuksella suoritettu tutkinto antaa samat jatkokou-lutuskelpoisuudet kuin lukio tai ammattiopisto sekä samat pätevyydet kuin ammattiopisto.
Tehdystä työstä maksetaan palkkaa
Maarakennusalalla on kova pula osaavista työntekijöistä. Alasta riippumatta yleisenä periaatteena on, että vasta kahden vuoden työkokemuksen jälkeen työntekijä osaa omatoimisesti hoitaa alansa työtehtäviä ammattitaitoisesti. Siksi useisiin työpaikkoihin on pakollisena kriteerinä vähintään kahden vuoden työkokemus.
Oppisopimuksella suoritettava tutkinto on osa ratkaisua tähän. Kerrytän opintojeni ohella tärkeää työkokemusta ja ammattitaitoa. Kentällä oppii työskentelyä oikeasti. Näin minulla on valmistuttuani paremmat pelikortit käytettävinäni. Tehdystä työstä maksetaan myös korvaus, mikä sekin on suhteellisen tärkeä juttu kaltaiselleni aikuisopiskelijalle.
Kerrytä työkokemusta ja ammattitaitoa!
Opiskelu oppisopimuksella ei tarkoita sitä, että käydään viisi päivää viikossa ensin kahdeksan tuntia töissä ja iltaisin hoidetaan opintoja. Minun kohdallani olemme sopineet maanantain etäkoulupäiväksi. Opinnoista noin 80 prosenttia suoritan työssä ja loput etänä sekä näyttöjen muodossa. Näytöt suoritan koululla.
Minulla on pelkästään positiivisia kokemuksia ajastani oppisopimuksella. Oppisopimus on kaikin tavoin hyväksi opiskelijalle, joka haluaa kerryttää työkokemusta ja ammattitaitoa ja saada palkkaa opintojensa ohella.
Kaikille, jotka harkitsevat opintojen suorittamista oppisopimuksella, suosittelen sitä suuresti. Opso sopii sekä aikuis- että nuoriso-opiskelijalle.
TEKSTI: Niklas Koskinen
KUVA: Mervi Vesalainen