Lehti2022Yhteistyö

FC Inter kantaa nuorista vastuuta

TAI ja FC Inter tekevät yritysyhteistyötä. Se on kumppanuutta, josta molemmat hyötyvät. Yhteistyö mahdollistaa urheilun ja opiskelun yhdistämisen niin junioreiden kuin myös aikuisten edustusjoukkuepelaajien tasolla.

– Jos pystymme antamaan hyvää opiskelijamateriaalia Turun ammatti-instituuttiin, on tilanne molemmille win–win. TAI tukee myös markkinointiyhteistyösopimuksella edustusjoukkuettamme, kertoo yhteistyöstä FC Interin urheilutoimenjohtaja Jani Meriläinen.

Elämä on suurempi kokonaisuus kuin vain pallo ja kenttä.

Turun kaupungin leivissä nuoria työelämälehtorina luotsaava Matti Raho tuntee Interin kuin taskunsa. Hän oli käynnistämässä jalkapalloseuran junioritoimintaa 1990-luvulla ja on toiminut pitkään myös valmentajana. Raho kiertää yläkouluissa kertomassa nuorille eri koulutusvaihtoehdoista ja auttaa myös Interin junnuja löytämään itseä kiinnostavan opiskelupaikan.

– On tärkeää, että myös vanhemmat tietävät urheilun ja koulun yhdistämisen olevan mahdollista, ammatillisessa koulutuksessa opettajanakin työskennellyt Raho korostaa.

Aamuharjoitusten kautta kouluun

TAIn futaajaopiskelijoilla on koulusta lupa treenata aamuisin kaksi kertaa viikossa. Aamuharjoittelun toivotaan olevan tulevaisuudessa mahdollista myös työelämäjaksojen aikana.

– Itselläni oli kauan sitten ongelmana, miten aamuharjoittelun sai yhdistettyä työssäoppimisjaksoihin, myynnin ja asiakaspalvelun perustutkinnon Rovaniemen hotelli- ja ravintolaoppilaitoksessa suorittanut Meriläinen kertoo.

– Työharjoittelujakso koulun ravintolan leipomossa oli ainoa tapa, joka mahdollisti jalkapalloharjoitteluni. Olimme leipurin kanssa töissä jo neljältä aamulla, jotta ehdin puolilta päivin harjoituksiin, muistelee Meriläinen, joka kouluttautui myöhemmin vielä restonomiksi Turun ammattikorkeakoulussa.

– Olen kävelevä esimerkki siitä, että peliurani aikana sain tehtyä kaksikin tutkintoa, Rovaniemen Palloseurassa, FC Interissä ja KTP:ssa Veikkausliigassa maalivahtina pelannut Meriläinen kannustaa.

Ammatti-instituutilla ja FC Interillä on laaja rinki yhteistyöyrityksiä, jotka ymmärtävät opiskelevan urheilijan haasteet.

– On meikäläisen hommaa potkia nuoria takapuoleen, että hoidatte työelämäjaksot kunnialla. Eihän yrityksillä tänä päivänä ole varaa pitää sellaisia, jotka menevät miten sattuu, toteaa Raho.

Veikkausliigan parhaatkaan pelaajat eivät voi tietää varmasti, milloin urheilu-ura päättyy. Työura ja mahdolliset jatko-opinnot on hyvä pitää takataskussa.

– Väitän että urheilun puolelta ja joukkueurheilulajeista tulee kirsikkaa kakun päälle eli tosi hyviä tulevaisuuden työntekijöitä, antaa Meriläinen vinkin työvoimaa rekrytoiville yritysjohtajille.

InterAction – yhteiskuntavastuuta

FC Interin InterAction on yhteisöllistä toimintaa ja tekoja yhteiseksi hyväksi. Se auttaa kodin, harrastamisen ja koulunkäynnin yhdistämisessä.

– Inter haluaa ottaa kokonaisvaltaisempaa vastuuta meidän nuorista pelaajistamme ja myös nuorista, jotka eivät kuulu seuraan, korostaa Meriläinen.

InterAction on yhteisöllistä toimintaa ja tekoja yhteiseksi hyväksi.

Seura tarjoaa jalkapalloa mahdollisimman monelle.

– Nykyään harrastamisen kustannukset nousevat tajuttoman korkeiksi. Haluamme InterActionilla madaltaa harrastamisen kynnystä ja hankkia seuralle rahaa, ettei maksuja tarvitse korottaa. Seurassa on myös tukirahasto, josta henkilöt ja perheet voivat hakea tukea, jos kokevat siihen tarvetta.

Läksyparkki ja ilmaisia treenejä

Inter järjestää ilmaisia jalkapallotapahtumia, Läksyparkin ja ammatinvalinnanohjausta pelaajille. Yläkouluikäisten kanssa keskustellaan edessä olevista opintovalinnoista.

– Vaikka he eivät ajattele vielä uran jälkeistä elämää, elämänhallinnan kautta varaudut yllättäviin muutoksiin. Nostamme esiin kentän ulkopuolisia asioita. Elämä on suurempi kokonaisuus kuin vain pallo ja kenttä, Meriläinen tähdentää.

– Toivomme Veritas Stadionin olevan paikka, jonne voi tulla, vaikkei kuuluisi seuraan. Arki-iltapäivisin toimiva Läksyparkki on avoin ihan jokaiselle, se vaatii vain etukäteisilmoittautumisen. Kaikki eivät aina saa kotoa tukea ja haluamme auttaa tässä. Tarpeen vaatiessa on eri kielilläkin saatavilla ohjausta, hän jatkaa.

Turku Energia Areenalla vedetään tiistai-iltapäivisin kaikille avoimet, maksuttomat futistreenit. Jatkossa harrastetaan myös muita urheilulajeja kuten frisbeegolfia.

– Sinne vaan mukaan. Ja jos urheilu ei kiinnosta, on siellä aina paikalla aikuisia ohjaajia. Joku voi kaivata pelkästään juttuseuraa, Meriläinen rohkaisee.

Perhe- ja eskarifutista tytöille ja pojille

Interin tyttöjen futisvalmentajat kiertävät järjestämässä tapahtumia perheille ja päiväkotien lapsille. Perhefutis liikuttaa perheen pienimpiä ja on mukavaa yhdessä tekemistä.

Ensimmäistä kertaa FC Interin seurahistoriassa muodostetaan joukkue myös tytöille. Pelaajat ovat kasvaneet joukkueeseen perhe- ja eskarifutiksen kautta.

– Naisten futis ei ole aikuistasolla ollut yhtä ammattimaista kuin miesten, mutta alkaa menestysten myötä nousta. Pikkuhiljaa lähdetään myös Interissä toimintaa kasvattamaan, Meriläinen lupaa.

Jalkapallo liikuttaa suurinta joukkoa

– Liikkumattomuushan on aikapommi, joka tulee räjähtämään. Jos pystymme InterAction-toiminnalla iskostamaan lapsiin ja nuoriin liikunnallisen elämäntavan loppuelämäksi, väitän että yhteiskunta kiittää, sanoo Meriläinen.

FC Interin ikäluokissa pelaa yhteensä noin 500 junioria. Moni junnu liittää jalkapalloon isoja unelmia. Meriläinen on realisti:

– Jos ikäluokasta nousee yksi pelaaja edustusjoukkueeseen, on suoriuduttu hyvin. Jos tosi hyvin – nousee kaksi, ehkä kolme. Olisi edesvastuutonta olla välittämättä niistä muista. Jokainen pelaaja on meille ihan yhtä tärkeä.

Kilpaseurana FC Inter haluaa antaa mahdollisuuden absoluuttiselle huipulle haluaville pelaajille.
– Myös heille toitotamme koulunkäynnin merkitystä. Haluamme, että nuoret pystyvät tavoittelemaan omia unelmiaan, kaikilla ne eivät kuitenkaan liity jalkapalloon, kiteyttää Meriläinen.

TEKSTI Lea Froloff
KUVAT Lea Froloff ja Xavier Wong